Urząd Miasta Wrocław, Departament Edukacji i Wydział Zdrowia promuje zdrowe żywienie oraz budowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym.


W związku z tym chcielibyśmy poinformować  Państwa, że w naszym Przedszkolu:

-Zupy mleczne są gotowane z mało przetworzonymi płatkami zbożowymi.

-Jogurty owocowe sporządzamy samodzielnie z naturalnego jogurtu i owoców.

-Kisiele i budynie gotowane są na bazie mąki ziemniaczanej i owoców.

-Pasty do smarowania pieczywa sporządzane są  z nieprzetworzonych surowców.

-Soczewica i ciecierzyca stosowane są jako dodatki do zup i sosów.

-Różne rodzaje kasz (min. Jaglana)wykorzystujemy również do przygotowania zup i deserów.

-Kompoty gotujemy z owoców sezonowych lub mrożonych.

-Zupy gotujemy tylko ze świeżych warzyw.

-Parówki podawane dzieciom są najwyższej jakości jakie są dostępne na rynku (z szynki).

-Używamy naturalnych przypraw oraz suszonych ziół, również z własnej uprawy.

-Do surówek używamy oliwy z oliwek

 

Do przygotowania potraw  nie używamy:

– przypraw gotowych typu Vegeta czy Maggi, oraz innych dodatków zawierających glutaminian sodu.

– jogurtów owocowych

-słodkich płatków do mleka i ciasteczek

-kremów czekoladowych typu Nutella

-rozpuszczalnych herbatek

-gotowych (z torebki) budyni, kisieli, galaretek

 

Raz w miesiącu wprowadzamy nową potrawę,

aby sukcesywnie przyzwyczajać dzieci do nowych produktów i smaków,

obserwując reakcję dzieci na nowinki kulinarne.