Jadłospis 15.04.2024 r. – 19.04.2024 r.
Jadłospis może ulec zmianie.
ALERGENY OZNACZONE SĄ POGRUBIONĄ CZCIONKĄ.
Do przygotowania posiłków wykorzystujemy również produkty gotowe, w związku z tym w potrawach mogą się znaleźć takie alergeny jak: seler i
produkty pochodne, gorczyca i produkty pochodne, nasiona sezamu i produkty pochodne, soja, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin i produkty pochodne, orzechy lub orzeszki ziemne.
Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany.
15.04.2024
I Śniadanie
- Chleb pszenno-żytni (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
- polędwica drobiowa (20g),
- papryka, ogórek kiszony (15g),
- posypka z prażonego sezamu,
- herbata z cytryną i miodem (200ml).
II Śniadanie
- Tapioka z musem truskawkowym (mleko)(200ml).
Obiad
- Zupa krem z marchewki (250ml) (seler, śmietana z mleka),
- risotto z mięsem wieprzowym i warzywami (czerwona fasolą, papryką, kukurydzą, marchewką) (60g),
- sok 100% jabłko-wiśnia (200ml).
16.04.2024
I Śniadanie
- Płatki kukurydziane na mleku (200ml),
- pieczywo wieloziarniste (gluten) (30 g) z masłem (mleko) (5g),
- szynka gotowana (20g),
- rzodkiewka, szczypiorek (3 g),
- herbata miętowa (200 ml).
II Śniadanie
- Bułka razowa (gluten) z kabanosem drobiowym (20g),
- herbata z cytryną i miodem (200ml).
Obiad
- Zupa szpinakowa z ziemniakami (250g) (seler, mleko),
- pampuchy na parze (2szt.) z polewą truskawkową (50g) (mleko, jaja, gluten),
- lemoniada z miodem i cytryną (200ml).
17.04.2024
I Śniadanie
- Chleb żytni (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
- ser żółty (mleko) (20g),
- pomidor (15g),
- szczypiorek (3g),
- ogórek kiszony (15g),
- herbata truskawkowa (200ml).
II Śniadanie
- Serek homogenizowany z brzoskwiniami (mleko) (80g) (wyrób własny),
- pieczywo chrupkie (gluten, mleko) 1szt.
Obiad
- Rosół z kurczaka na wywarze (seler) z makaronem (jaja, gluten) (250ml),
- ziemniaki (130g),
- kotlet mielony (gluten, jajka) (60g),
- buraczki zasmażane (80g),
- sok 100% jabłko-gruszka (200ml).
18.04.2024
I Śniadanie
- Chleb pszenno-żytni (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
- pasta mięsno-warzywna (20g),
- ogórek zielony (20g),
- szczypiorek (2g),
- herbata rumiankowa (200ml).
II Śniadanie
- Hot Dogi z parówką z mięsa 82% i ketchupem (60g) (wyrób własny),
- herbata truskawkowa (200ml).
Obiad
- Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami (250g) (seler, gluten),
- kasza jęczmienno-gryczana (100g) (pszenica),
- filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym (100g) (mąka pszenna, seler),
- woda z sokiem malinowym klasztornym (200ml).
19.04.2024
I Śniadanie
- Płatki ryżowe na mleku (200ml),
- chleb mieszany razowy – pszenno-żytni (gluten) (60g) z masłem (mleko) (5g),
- kiełbasa żywiecka (20g),
- papryka (15g),
- szczypiorek (3g),
- herbata żurawinowa (200ml).
II Śniadanie
- Sałatka owocowa (banany, jabłka, ananasy, brzoskwinie) (80g),
- pieczywo chrupkie (gluten) (1szt.).
Obiad
- Zupa pieczarkowa z makaronem (seler, mleko) (250ml),
- ziemniaki z koperkiem (130g),
- ryba miruna w panierce (ryba, jaja) (60g),
- surówka z kapusty kiszonej, jabłka i cebulki z dodatkiem oliwy z oliwek (80g),
- sok jabłko-brzoskwinia (200ml).
Najnowsze komentarze