Jadłospis 15.04.2024 r. – 19.04.2024 r.

Jadłospis może ulec zmianie.

ALERGENY OZNACZONE SĄ POGRUBIONĄ CZCIONKĄ.

Do przygotowania posiłków wykorzystujemy również produkty gotowe, w związku z tym w potrawach mogą się znaleźć takie alergeny jak: seler i
produkty pochodne, gorczyca i produkty pochodne, nasiona sezamu i produkty pochodne, soja, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin i produkty pochodne, orzechy lub orzeszki ziemne.

Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany.

15.04.2024

I Śniadanie


  • Chleb pszenno-żytni (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • polędwica drobiowa (20g),
  • papryka, ogórek kiszony (15g),
  • posypka z prażonego sezamu,
  • herbata z cytryną i miodem (200ml).

II Śniadanie


  • Tapioka z musem truskawkowym (mleko)(200ml).

Obiad


  • Zupa krem z marchewki (250ml) (seler, śmietana z mleka),
  • risotto z mięsem wieprzowym i warzywami (czerwona fasolą, papryką, kukurydzą, marchewką) (60g),
  • sok 100% jabłko-wiśnia (200ml).

16.04.2024

I Śniadanie


  • Płatki kukurydziane na mleku (200ml),
  • pieczywo wieloziarniste (gluten) (30 g) z masłem (mleko) (5g),
  • szynka gotowana (20g),
  • rzodkiewka, szczypiorek (3 g),
  • herbata miętowa (200 ml).

II Śniadanie


  • Bułka razowa (gluten) z kabanosem drobiowym (20g),
  • herbata z cytryną i miodem (200ml).

Obiad


  • Zupa szpinakowa z ziemniakami (250g) (seler, mleko),
  • pampuchy na parze (2szt.) z polewą truskawkową (50g) (mleko, jaja, gluten),
  • lemoniada z miodem i cytryną (200ml).

17.04.2024

I Śniadanie


  • Chleb żytni (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • ser żółty (mleko) (20g),
  • pomidor (15g),
  • szczypiorek (3g),
  • ogórek kiszony (15g),
  • herbata truskawkowa (200ml).

II Śniadanie


  • Serek homogenizowany z brzoskwiniami (mleko) (80g) (wyrób własny),
  • pieczywo chrupkie (gluten, mleko) 1szt.

Obiad


  • Rosół z kurczaka na wywarze (seler) z makaronem (jaja, gluten) (250ml),
  • ziemniaki (130g),
  • kotlet mielony (gluten, jajka) (60g),
  • buraczki zasmażane (80g),
  • sok 100% jabłko-gruszka (200ml).

18.04.2024

I Śniadanie


  • Chleb pszenno-żytni (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • pasta mięsno-warzywna (20g),
  • ogórek zielony (20g),
  • szczypiorek (2g),
  • herbata rumiankowa (200ml).

II Śniadanie


  • Hot Dogi z parówką z mięsa 82% i ketchupem (60g) (wyrób własny),
  • herbata truskawkowa (200ml).

Obiad


  • Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami (250g) (seler, gluten),
  • kasza jęczmienno-gryczana (100g) (pszenica),
  • filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym (100g) (mąka pszenna, seler),
  • woda z sokiem malinowym klasztornym (200ml).

19.04.2024

I Śniadanie


  • Płatki ryżowe na mleku (200ml),
  • chleb mieszany razowy – pszenno-żytni (gluten) (60g) z masłem (mleko) (5g),
  • kiełbasa żywiecka (20g),
  • papryka (15g),
  • szczypiorek (3g),
  • herbata żurawinowa (200ml).

II Śniadanie


  • Sałatka owocowa (banany, jabłka, ananasy, brzoskwinie) (80g),
  • pieczywo chrupkie (gluten) (1szt.).

Obiad


  • Zupa pieczarkowa z makaronem (seler, mleko) (250ml),
  • ziemniaki z koperkiem (130g),
  • ryba miruna w panierce (ryba, jaja) (60g),
  • surówka z kapusty kiszonej, jabłka i cebulki z dodatkiem oliwy z oliwek (80g),
  • sok jabłko-brzoskwinia (200ml).