Jadłospis 15.07.2024 r. – 19.07.2024 r.

Jadłospis może ulec zmianie.

ALERGENY OZNACZONE SĄ POGRUBIONĄ CZCIONKĄ.

Do przygotowania posiłków wykorzystujemy również produkty gotowe, w związku z tym w potrawach mogą się znaleźć takie alergeny jak: seler i
produkty pochodne, gorczyca i produkty pochodne, nasiona sezamu i produkty pochodne, soja, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin i produkty pochodne, orzechy lub orzeszki ziemne.

Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany.

15.07.2024

I Śniadanie


  • Chleb pszenno – żytni (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • szynkowa wieprzowa (20g),
  • pomidor, ogórek kiszony (15g),
  • posypka z prażonego sezamu,
  • herbata z cytryną i miodem (200ml).

II Śniadanie


  • Talerzyk owocowy (banany, jabłka, borówki) (80g),
  • woda (200ml).

Obiad


  • Zupa poznańska z natką pietruszki (mleko, gluten) (250ml),
  • spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym (150g) (gluten),
  • sok 100% jabłkowy (200ml).

16.07.2024

I Śniadanie


  • Chleb kukurydziany i graham (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • ser żółty (20g),
  • pomidor (15g), szczypiorek (3g), ogórek kiszony (15g),
  • herbata malinowa (200ml).

II Śniadanie


  • Kefir borówkowy (mleko) (150ml),
  • chrupki kukurydziane (30g).

Obiad


  • Zupa krupnik (seler, gluten) (250ml),
  • ziemniaki (130g),
  • kotlet mielony (gluten) (60g),
  • surówka z buraczków (80g),
  • sok 100% jabłko-gruszka (200ml).

17.07.2024

I Śniadanie


  • Płatki owsiane na mleku (200ml),
  • chleb mieszany razowy – pszenno – żytni (gluten) (60g) z masłem (mleko) (5g),
  • kiełbasa krakowska sucha (20g),
  • rzodkiewka (15g), szczypiorek (3g),
  • herbata żurawinowa (200ml).

II Śniadanie


  • Bułka kajzerka (gluten) z masłem (mleko) i pomidorkami koktajlowymi (20g),
  • herbata miętowa (200ml).

Obiad


  • Zupa ogórkowa z ziemniakami (250ml) (seler, gluten),
  • ryż z jabłkami (gluten) i polewą jogurtową (250g),
  • lemoniada (200ml).

18.07.2024

I Śniadanie


  • Chleb kukurydziany i graham (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • twarożek z warzywami (mleko) (20g),
  • pomidor (15g), szczypiorek (3g), ogórek zielony (15g),
  • herbata rumiankowa (200ml).

II Śniadanie


  • Koktajl owocowy (mleko) (150ml),
  • wafle ryżowe (gluten) – 2szt.

Obiad


  • Zupa pieczarkowa z makaronem (seler, mleko) (250ml),
  • ziemniaki (130g),
  • pierś z kurczaka w panierce sezamowej (jaja, gluten, sezam) (60g),
  • sałatka szwedzka (80g),
  • sok 100% jabłko-porzeczka (200ml).

19.07.2024

I Śniadanie


  • Pieczywo wieloziarniste (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • pasztet pieczony (20g),
  • papryka, szczypiorek (3g),
  • herbata malinowa (200ml).

II Śniadanie


  • Pączek (gluten) – 1szt,
  • ½ jabłka,
  • herbata rumiankowa (200ml).

Obiad


  • Zupa jarzynowa z ziemniakami (seler, mleko) (250ml),
  • pampuchy z polewą owocową (250g),
  • sok 100% jabłko-brzoskwinia (200ml).