Jadłospis 16.12.2024 r. – 20.12.2024 r.

Jadłospis może ulec zmianie.

ALERGENY OZNACZONE SĄ POGRUBIONĄ CZCIONKĄ.

Do przygotowania posiłków wykorzystujemy również produkty gotowe, w związku z tym w potrawach mogą się znaleźć takie alergeny jak: seler i
produkty pochodne, gorczyca i produkty pochodne, nasiona sezamu i produkty pochodne, soja, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin i produkty pochodne, orzechy lub orzeszki ziemne.

Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany.

16.12.2024

I Śniadanie


  • Chleb pszenno – żytni (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • polędwica drobiowa (20g),
  • papryka (15g),
  • posypka z prażonego sezamu,
  • herbata z cytryną i miodem (200ml).

II Śniadanie


  • Kefir malinowy (mleko) (200ml).

Obiad


  • Zupa kalafiorowa z ziemniakami (seler, mleko) (250ml),
  • spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym (150g) (gluten),
  • kalarepka do chrupania (30g),
  • sok 100% jabłkowy (200ml).

17.12.2024

I Śniadanie


  • Chleb kukurydziany i graham (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • ser żółty (20g),
  • pomidor (15g), szczypiorek (3g), ogórek kiszony (15g),
  • herbata z czerwonej porzeczki (200ml).

II Śniadanie


  • Pierniczki – 2szt,
  • mandarynka – 1szt.

Obiad


  • Zupa barszcz czerwony z makaronem (250ml) (seler, gluten),
  • ziemniaki (gluten) (130g),
  • ryba po grecku (60g),
  • sok 100% jabłko – wiśnia (200ml).

18.12.2024

I Śniadanie


  • Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi (mleko) (200ml),
  • chleb żytni (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • pasztet pieczony (20g),
  • ogórek zielony (15g), szczypiorek,
  • herbata truskawkowa (200ml).

II Śniadanie


  • Bułka kajzerka z masłem (mleko) i pomidorkami koktajlowymi,
  • herbata malinowa (200ml).

Obiad


  • Zupa ziemniaczana (seler, mleko) (250ml),
  • makaron z serem (mleko) (200g) i polewą truskawkową (50g),
  • sok 100% jabłko porzeczka (200ml).

19.12.2024

I Śniadanie


  • Chleb mieszany razowy – pszenno – żytni (gluten) (60g) z masłem (mleko),
  • jajecznica na maśle (mleko, jajko) (20g),
  • papryka (15g), kiełki (3g),
  • herbata rumiankowa (200ml).

II Śniadanie


  • Koktajl jagodowy (mleko) (150g),
  • chrupki kukurydziane (30g).

Obiad


  • Zupa grysikowa (seler) (250ml),
  • kasza (130g),
  • pierś z kurczaka w sosie (gluten) (60g),
  • fasolka szparagowa z masełkiem i bułeczką (mleko, gluten) (80g),
  • sok 100% jabłko – gruszka (200ml).

20.12.2024

I Śniadanie


  • Chleb kukurydziany i graham (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • kiełbasa krakowska sucha (20g),
  • pomidor (15g), szczypiorek (3g), ogórek kiszony (15g),
  • herbata z czerwonej porzeczki (200ml).

II Śniadanie


  • Rogalik maślany – 1szt,
  • herbata z cytryną (200ml).

Obiad


  • Zupa ogórkowa z ryżem (seler, mleko) (250ml),
  • placki ziemniaczane (200g) ze śmietaną (mleko) (80g),
  • sok jabłko – brzoskwinia (200ml).