Jadłospis 15.12.2025- 19.12.2025r

Jadłospis może ulec zmianie.

ALERGENY OZNACZONE SĄ POGRUBIONĄ CZCIONKĄ.

Do przygotowania posiłków wykorzystujemy również produkty gotowe, w związku z tym w potrawach mogą się znaleźć takie alergeny jak: seler i
produkty pochodne, gorczyca i produkty pochodne, nasiona sezamu i produkty pochodne, soja, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin i produkty pochodne, orzechy lub orzeszki ziemne.

Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany.

15.12.2025

I Śniadanie

  • Zupa mleczna a z płatkami kukurydzianymi (mleko)
  • Chleb pszenno-żytni (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • polędwica sopocka (20g),
  • papryka, ogórek kiszony (15g),
  • posypka z prażonego sezamu,
  • herbata malinowa (200ml).

II Śniadanie


  • Bułka kajzerka z masłem(mleko) i dżemem niskosłodzonym truskawkowym
  • Herbata miętowa (200ml).

Obiad


  • Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami (mleko, gluten) (250ml),
  • risotto z mięsem z indyka (gluten),
  • sok 100% jabłko-gruszka (200ml).

16.12.2025

I Śniadanie


  • Pieczywo wieloziarniste (gluten) (30 g) z masłem (mleko) (5g),
  • pasta z jajek (jajka) (20g),
  • rzodkiewka,
  • szczypiorek (15 g).
  • Herbata z cytryną i miodem (200 ml).

II Śniadanie


  • Jogurt naturalny z jagodami (mleko) 150g
  • Biszkopty-2szt (gluten).

Obiad


  • Zupa krupnik  z kaszą jęczmienną  (seler mleko) (250ml) (mleko ,gluten),
  • ziemniaki z koperkiem (130g),
  • pałka z kurczaka (gluten) (60g),
  • buraczki (80g),
  • kompot truskawkowy (200ml).

17.12.2025

Wycieczka

I Śniadanie


  • Pieczywo wieloziarniste (gluten) (30 g) z masłem (mleko) (5g),
  • ser żółty (mleko) (20g),
  • rzodkiewka,
  • szczypiorek (15 g).
  • Herbata z cytryną i miodem (200 ml).

II Śniadanie


  • Pasta z ciecierzycy,
  • krążki ryżowe.
  • Herbata rumiankowa (200ml).
    .

Obiad


  • Ogórkowa z ziemniakami (mleko ,gluten ,seler) (250g),
  • makaron świderki z serem (mleko ,gluten) (200g) i polewą malinową (50g),
  • sok jabłkowy 100% (200ml).

18.12.2025

I Śniadanie


  • Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi (mleko).
  • Chleb słonecznikowy (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • pasztet zapiekany (60g),
  • papryka kolorowa (15g),
  • szczypiorek (3g),
  • ogórek zielony (15g),
  • herbata malinowa (200ml).

II Śniadanie


  • Pierniczki-2szt.

Obiad


  • Zupa barszcz czerwony z makaronem  (seler mleko) (250ml),
  • ziemniaki z koperkiem (130g),
  • ryba miruna w po grecku (ryba ,jaja gluten) (80g),
  • sok jabłkowy 100%-200ml.

19.12.2025

I Śniadanie


 

  • Chleb mieszany razowy – pszenno- żytni (gluten) (30 g) z masłem (mleko) (5g),
  • kiełbasa krakowska sucha  (20 g),
  • pomidor (15g),
  • szczypiorek (3g),
  • herbata miętowa (200ml).

II Śniadanie


  • Kasza manna (mleko) z polewą truskawkową (150ml) –wyrób własny.

Obiad


  • Zupa krem z zielonego groszku  (250g) (seler mleko,),
  • tradycyjny gulasz wieprzowy (gluten) 130g,
  • kasza gryczana (120g),
  • marchewki mini na parze (60g),
  • kompot wieloowocowy (truskawka ,porzeczka , jabłka) (200ml).