Jadłospis 18.11.2024 r. – 22.11.2024 r.

Jadłospis może ulec zmianie.

ALERGENY OZNACZONE SĄ POGRUBIONĄ CZCIONKĄ.

Do przygotowania posiłków wykorzystujemy również produkty gotowe, w związku z tym w potrawach mogą się znaleźć takie alergeny jak: seler i
produkty pochodne, gorczyca i produkty pochodne, nasiona sezamu i produkty pochodne, soja, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin i produkty pochodne, orzechy lub orzeszki ziemne.

Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany.

18.11.2024

I Śniadanie


  • Płatki ryżowe na mleku (200ml),
  • chleb pszenno – żytni (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • szynka z kotła (20g),
  • papryka, ogórek kiszony (15g),
  • posypka z prażonego sezamu,
  • herbata z cytryną i miodem (200ml).

II Śniadanie


  • Jogurt z owocami (mleko) (150g).

Obiad


  • Zupa grysikowa (seler) (250ml),
  • ziemniaki (130g),
  • nugettsy z kurczaka (gluten, jajka) (60g),
  • surówka z marchewki i jabłka (80g),
  • sok 100% jabłko – gruszka (200ml).

19.11.2024

I Śniadanie


  • Pieczywo wieloziarniste (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • pasta z makreli wędzonej (ryba) (20g),
  • pomidor, szczypiorek (3g),
  • herbata miętowa (200ml).

II Śniadanie


  • Sałatka owocowa (jabłka, banany, brzoskwinie, ananasy) (60g) z dodatkiem żurawiny.

Obiad


  • Zupa poznańska z natką pietruszki (mleko, gluten) (250ml),
  • spaghetti z sosem mięsno – pomidorowym (150g) (gluten),
  • kalarepka do chrupania (30g),
  • sok 100% jabłkowy (200ml).

20.11.2024

I Śniadanie


  • Chleb pszenno – żytni (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • polędwica sopocka (20g),
  • ogórek zielony (20g), szczypiorek (2g),
  • herbata rumiankowa (200ml).

II Śniadanie


  • Kisiel owocowy (200ml),
  • pieczywo chrupkie (gluten).

Obiad


  • Zupa pieczarkowa z makaronem (seler, mleko) (250ml),
  • ziemniaki z koperkiem (130g),
  • jajko sadzone (1szt),
  • sałata ze śmietaną (mleko) (80g),
  • sok jabłko – brzoskwinia (200ml).

21.11.2024

I Śniadanie


  • Zupa mleczna z płatkami owsianymi (mleko) (250ml),
  • chleb żytni (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • ser żółty (mleko) (20g),
  • pomidor (15g), szczypiorek (3g), ogórek kiszony (15g),
  • herbata truskawkowa (200ml).

II Śniadanie


  • Bułka razowa ze słonecznikiem (gluten) z masłem (mleko) i dżemem niskosłodzonym truskawkowym,
  • owoce suszone (śliwka, żurawina) (100g),
  • herbata z cytryną i miodem (200ml).

Obiad


  • Zupa brokułowa z ziemniakami (250ml) (seler, gluten),
  • kasza jęczmienna (gluten) (130g),
  • gulasz z indyka w sosie własnym (60g),
  • 1/2 ogórka kiszonego (80g),
  • sok 100% jabłko – wiśnia (200ml).

22.11.2024

I Śniadanie


  • Chleb mieszany razowy – pszenno – żytni (gluten) (60g) z masłem (mleko) (5g),
  • kiełbasa krakowska sucha (20g),
  • papryka (15g), szczypiorek (3g),
  • herbata żurawinowa (200ml).

II Śniadanie


  • Hot Dogi z parówką z mięsa 82% i ketchupem (60g) (wyrób własny),
  • herbata rumiankowa (200ml).

Obiad


  • Zupa kapuśniak z ziemniakami (gluten, seler) (250ml),
  • makaron z serem (mleko, jaja) (200g) i polewą truskawkową (mleko) (50g),
  • sok jabłkowy 100% (200ml).