Jadłospis 19.05.2025 r. – 23.05.2025 r.
Jadłospis może ulec zmianie.
ALERGENY OZNACZONE SĄ POGRUBIONĄ CZCIONKĄ.
Do przygotowania posiłków wykorzystujemy również produkty gotowe, w związku z tym w potrawach mogą się znaleźć takie alergeny jak: seler i
produkty pochodne, gorczyca i produkty pochodne, nasiona sezamu i produkty pochodne, soja, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin i produkty pochodne, orzechy lub orzeszki ziemne.
Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany.
19.05.2025
I Śniadanie
- Chleb pszenno-żytni (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
- szynka z kotła (20g),
- papryka, ogórek kiszony (15g),
- posypka z prażonego słonecznika,
- herbata z cytryną i miodem (200ml).
II Śniadanie
- Mus truskawkowy z jogurtem (mleko) (200ml),
- chrupki kukurydziane (gluten).
Obiad
- Barszcz biały z grzankami i jajkiem (mleko, gluten) (250ml),
- spaghetti z sosem warzywnym i posypane serem żółtym (mleko, gluten) (60g),
- sok 100% jabłkowy (200ml).
20.05.2025
I Śniadanie
- Pieczywo wieloziarniste (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
- schab pieczony (20g),
- rzodkiewka, szczypiorek (3g),
- herbata miętowa (200ml).
II Śniadanie
- Arbuz,
- wafle ryżowe.
Obiad
- Zupa jarzynowa z czerwoną fasolką i makaronem (seler, gluten) (250ml),
- leczo z parówkami (60g),
- sok 100% jabłko-gruszka (200ml).
21.05.2025
I Śniadanie
- Stół szwedzki:
- pieczywo mieszane (gluten) (30g) masło (mleko) (5g),
- ser żółty (mleko) (15g),
- szynkowa (15g),
- dżem niskosłodzony truskawkowy (15g),
- papryka (20g), szczypiorek (3g),
- herbata z cytryną i miodem (200ml).
II Śniadanie
- Kasza manna na mleku (mleko) z musem malinowym.
Obiad
- Krem z kukurydzy z groszkiem ptysiowym (250ml) (seler, gluten),
- komosa ryżowa (gluten) (130g),
- ryba po grecku, surówka z kapusty kiszonej (80g),
- sok 100% jabłko-wiśnia (200ml).
22.05.2025
I Śniadanie
- Domowe musli z mlekiem (200ml) (mleko),
- chleb żytni (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
- pasztet pieczony (20g),
- pomidory (15g), szczypiorek,
- herbata truskawkowa (200ml).
II Śniadanie
- Bułka razowa (gluten) z masłem (mleko) serkiem mozzarella (mleko) i pomidorkami koktajlowymi (20g),
- herbata z cytryną i miodem (200ml).
Obiad
- Zupa kapuśniak ziemniakami (seler, gluten) (250ml),
- kasza gryczana (150g),
- gulasz drobiowy (jaja, gluten) (250g),
- buraczki z cebulką (80g),
- sok 100%jabłko-porzeczka (200ml).
23.05.2025
I Śniadanie
- Chleb mieszany razowy – pszenno- żytni (gluten) (60g) z masłem (mleko) (5g),
- serek topiony (20g),
- ogórek zielony (15g), szczypiorek (3g),
- herbata rumiankowa (200ml).
II Śniadanie
- Ciasteczka kruche owsiane z żurawiną,
- kakao (mleko) (200ml).
Obiad
- Zupa szczawiowa z ryżem (seler, mleko) (250ml),
- ryż (200g) z polewą truskawkową (50g),
- sok 100% jabłko-arbuz (200ml).
Najnowsze komentarze