Jadłospis0   6.10.2025- 10.10.2025r

Jadłospis może ulec zmianie.

ALERGENY OZNACZONE SĄ POGRUBIONĄ CZCIONKĄ.

Do przygotowania posiłków wykorzystujemy również produkty gotowe, w związku z tym w potrawach mogą się znaleźć takie alergeny jak: seler i
produkty pochodne, gorczyca i produkty pochodne, nasiona sezamu i produkty pochodne, soja, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin i produkty pochodne, orzechy lub orzeszki ziemne.

Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany.

06.10.2025

I Śniadanie

  • Zupa mleczna z płatkami czekoladowymi (mleko) (200ml).
  • Chleb pszenno-żytni (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • szynka z kotła (20g),
  • pomidory,
  • ogórek kiszony (15g),
  • posypka z prażonego sezamu,
  • herbata z cytryną i miodem (200ml).

II Śniadanie


  • Serek homogenizowany z brzoskwiniami (mleko) 80g (wyrób własny),
  • pieczywo chrupkie (gluten)-1szt

Obiad


  • Zupa ryżowa (mleko gluten) 250ml,
  • leczo (cukinia kiełbaska ,papryka) (60g) (gluten),
  • ziemniaki (130g),
  • sok 100% jabłko-gruszka (200ml).

07.10.2025

I Śniadanie


  • Chleb mieszany razowy – pszenno- żytni (gluten) (60 g) z masłem (mleko) (5g),
  • pasztet pieczony  (20 g) ,
  • papryka (15g),
  • szczypiorek (3g),
  • herbata żurawinowa (200ml).

II Śniadanie


  • Warkocz maślany (mleko, gluten) (1szt)
    Owoce suszone(morela ,śliwka ,żurawina)
    .

Obiad


  • Zupa żurek z ziemniakami (gluten, seler) (250g)
  • naleśniki z serem (mleko ,gluten) (200g) i polewą malinową (50g),
  • woda z cytryną (200ml).

08.10.2025

I Śniadanie


  • Zupa mleczna z płatkami ryżowymi (mleko) (200ml),
  • Chleb żytni  (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • pasta z makreli(ryba) (20g),
  • pomidor (15g),
  • szczypiorek (3g),
  • ogórek kiszony (15g),
  • herbata truskawkowa (200ml.

II Śniadanie


  • Jogurt malinowy (mleko) (150g).

Obiad


  • Zupa pomidorowa z makaronem (seler) (250ml),
  • ziemniaki (130g),
  • podudzie z kurczaka  (gluten) (60g),
  • surówka z marchewki i jabłka (80g),
  • sok 100% jabłko-porzeczka (200ml).

09.10.2025

I Śniadanie


  • Pieczywo wieloziarniste (gluten) (30 g) z masłem (mleko) (5g),
  • polędwica sopocka (20g),
  • rzodkiewka,
  • rukola (3 g),
  • Herbata miętowa (200 ml).

II Śniadanie


  • Kasza manna na gęsto (25g) na mleku (200ml) z musem truskawkowym.

Obiad


  • Zupa z czerwonej soczewicy z zacierką (gluten) (200ml),
  • ryż (130g),
  • pierś z kurczaka w panierce ( jaja gluten) (60g),
  • kalafior na parze (60g)z masełkiem (mleko) i bułeczką (gluten)
  • sok 100% jabłko-porzeczka (200ml).

10.10.2025

I Śniadanie


Stół szwedzki

  • Pieczywo mieszane (gluten)  (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • ser żółty (mleko) (15g),
  • serek biały (15g),
  • dżem niskosłodzony truskawkowy (15g),
  • papryka 20g,
  • szczypiorek (3g),
  • herbata z cytryną i miodem (200ml)

II Śniadanie


  • Ciasteczka owsiane (mąka owsiana ,mąka pszenna, płatki owsiane, otręby owsiane, masło) (gluten, mleko)-wyrób własny,
  • mandarynka-1szt.

Obiad


  • Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami (seler mleko) (250ml),
  • makaron (130g) z warzywami (80g),
  • sok jabłko-brzoskwinia (200ml).