Jadłospis 19.05.2025 r. – 23.05.2025 r.

Jadłospis może ulec zmianie.

ALERGENY OZNACZONE SĄ POGRUBIONĄ CZCIONKĄ.

Do przygotowania posiłków wykorzystujemy również produkty gotowe, w związku z tym w potrawach mogą się znaleźć takie alergeny jak: seler i
produkty pochodne, gorczyca i produkty pochodne, nasiona sezamu i produkty pochodne, soja, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin i produkty pochodne, orzechy lub orzeszki ziemne.

Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany.

19.05.2025

I Śniadanie


  • Chleb pszenno-żytni (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • szynka z kotła (20g),
  • papryka, ogórek kiszony (15g),
  • posypka z prażonego słonecznika,
  • herbata z cytryną i miodem (200ml).

II Śniadanie


  • Mus truskawkowy z jogurtem (mleko) (200ml),
  • chrupki kukurydziane (gluten).

Obiad


  • Barszcz biały z grzankami i jajkiem (mleko, gluten) (250ml),
  • spaghetti z sosem warzywnym i posypane serem żółtym (mleko, gluten) (60g),
  • sok 100% jabłkowy (200ml).

20.05.2025

I Śniadanie


  • Pieczywo wieloziarniste (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • schab pieczony (20g),
  • rzodkiewka, szczypiorek (3g),
  • herbata miętowa (200ml).

II Śniadanie


  • Arbuz,
  • wafle ryżowe.

Obiad


  • Zupa jarzynowa z czerwoną fasolką i makaronem (seler, gluten) (250ml),
  • leczo z parówkami (60g),
  • sok 100% jabłko-gruszka (200ml).

21.05.2025

I Śniadanie


  • Stół szwedzki:
  • pieczywo mieszane (gluten) (30g) masło (mleko) (5g),
  • ser żółty (mleko) (15g),
  • szynkowa (15g),
  • dżem niskosłodzony truskawkowy (15g),
  • papryka (20g), szczypiorek (3g),
  • herbata z cytryną i miodem (200ml).

II Śniadanie


  • Kasza manna na mleku (mleko) z musem malinowym.

Obiad


  • Krem z kukurydzy z groszkiem ptysiowym (250ml) (seler, gluten),
  • komosa ryżowa (gluten) (130g),
  • ryba po grecku, surówka z kapusty kiszonej (80g),
  • sok 100% jabłko-wiśnia (200ml).

22.05.2025

I Śniadanie


  • Domowe musli z mlekiem (200ml) (mleko),
  • chleb żytni (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • pasztet pieczony (20g),
  • pomidory (15g), szczypiorek,
  • herbata truskawkowa (200ml).

II Śniadanie


  • Bułka razowa (gluten) z masłem (mleko) serkiem mozzarella (mleko) i pomidorkami koktajlowymi (20g),
  • herbata z cytryną i miodem (200ml).

Obiad


  • Zupa kapuśniak ziemniakami (seler, gluten) (250ml),
  • kasza gryczana (150g),
  • gulasz drobiowy (jaja, gluten) (250g),
  • buraczki z cebulką (80g),
  • sok 100%jabłko-porzeczka (200ml).

23.05.2025

I Śniadanie


  • Chleb mieszany razowy – pszenno- żytni (gluten) (60g) z masłem (mleko) (5g),
  • serek topiony (20g),
  • ogórek zielony (15g), szczypiorek (3g),
  • herbata rumiankowa (200ml).

II Śniadanie


  • Ciasteczka kruche owsiane z żurawiną,
  • kakao (mleko) (200ml).

Obiad


  • Zupa szczawiowa z ryżem (seler, mleko) (250ml),
  • ryż (200g) z polewą truskawkową (50g),
  • sok 100% jabłko-arbuz (200ml).