Jadłospis 07.04.2025 r. – 11.04.2025 r.

Jadłospis może ulec zmianie.

ALERGENY OZNACZONE SĄ POGRUBIONĄ CZCIONKĄ.

Do przygotowania posiłków wykorzystujemy również produkty gotowe, w związku z tym w potrawach mogą się znaleźć takie alergeny jak: seler i
produkty pochodne, gorczyca i produkty pochodne, nasiona sezamu i produkty pochodne, soja, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin i produkty pochodne, orzechy lub orzeszki ziemne.

Do przygotowywania potraw na ciepło używamy oleju rzepakowego, do surówek i sałatek oleje nierafinowane np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany.

07.04.2025

I Śniadanie


  • Chleb pszenno – żytni (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • szynka z kotła (20g),
  • papryka, ogórek kiszony (15g),
  • posypka z prażonego sezamu,
  • herbata z cytryną i miodem (200ml).

II Śniadanie


  • Jogurt jagodowy (mleko) (150g).

Obiad


  • Zupa brokułowa (mleko, gluten) (250ml),
  • spaghetti z mięsem wieprzowym (60g),
  • kalarepka do chrupania (60g),
  • kompot owocowy (200ml).

08.04.2025

I Śniadanie


  • Pieczywo wieloziarniste (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • ser żółty salami (mleko) (20g),
  • pomidor, szczypiorek (3g),
  • herbata miętowa (200ml).

II Śniadanie


  • Kisiel malinowo – truskawkowy (gluten) (150g).

Obiad


  • Zupa grysikowa (seler) (250ml),
  • ziemniaki (130g),
  • pierś z kurczaka w panierce (gluten) (60g),
  • kalafior na parze z masełkiem i bułeczką (mleko, gluten) (80g),
  • sok 100% jabłko – gruszka (200ml).

09.04.2025

I Śniadanie


  • Stół szwedzki:
  • pieczywo mieszane (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • pasztet z blachy (15g),
  • schab pieczony (15g),
  • dżem niskosłodzony truskawkowy (15g),
  • papryka (20g), szczypiorek (3g),
  • herbata z cytryną i miodem (200ml).

II Śniadanie


  • Bułka razowa z masłem (mleko, gluten) i pomidorkami koktajlowymi,
  • herbata malinowa (200ml).

Obiad


  • Zupa szczawiowa z ziemniakami (gluten, seler) (250ml),
  • makaron z białym serem (mleko, jaja) (200g) i polewą truskawkową (mleko) (50g),
  • sok jabłko – marchew 100% (200ml).

10.04.2025

I Śniadanie


  • Chleb żytni (gluten) (30g) z masłem (mleko) (5g),
  • pasta jajeczna (jaja) (20g),
  • pomidor (15g), szczypiorek (3g), ogórek kiszony (15g),
  • herbata truskawkowa (200ml).

II Śniadanie


  • Muffinki marchewkowe – 1szt (mleko, gluten, jaja) – wyrób własny,
  • herbata malinowa (200ml).

Obiad


  • Zupa pomidorowa z makaronem (mleko, gluten) (250ml),
  • ziemniaki (130g),
  • indyk z warzywami (60g),
  • sok 100% jabłko – wiśnia (200ml).

11.04.2025

I Śniadanie


  • Płatki kukurydziane na mleku (200ml),
  • chleb mieszany razowy – pszenno – żytni (gluten) (60g) z masłem (mleko) (5g),
  • kiełbasa krakowska sucha (20g),
  • papryka (15g), szczypiorek (3g),
  • herbata żurawinowa (200ml).

II Śniadanie


  • Talerzyk owocowy (jabłka, banany, pomarańcza, gruszka),
  • wafle ryżowe.

Obiad


  • Zupa ziemniaczana z natką pietruszki (seler, mleko) (250ml),
  • ryż paraboliczny (130g),
  • ryba miruna (ryba, jaja) (60g),
  • surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem jabłka, cebulki i oliwy z oliwek(80g),
  • lemoniada z cytryną i miętą (200ml).